27 Ocak 2013 Pazar

SÜTSÜZ MARGRİNSİZ KECİBOYNUZLU (HARNUPLU) KURABİYE TARİFİ

Evet arkadaşlar sizlere ilk tarifim olarak uyduruk kurabiye tarifimi vermek istiyorum. aklıma gelmesi bile iştahımı kabartmaya yetiyor. Bu kurabiyeler çok ama çok lezzetli hem de besleyici :)
Besleyici dedim de ben kurabiye olsun, pasta, börek, çörek, sebze ve et yemekleri olsun mutlaka besin değerlerini incelerim. 
Benim için herhangi bir yiyeceği hazırlarken öncelikle besin yönünden zengin içerikte olması çok önemlidir. Benim bu konuda bu kadar hassas olmamın nedeni bir önceki postumda belirttiğim gibi kızımın süt ve süt ürünlerine olan alerjisi.
kızımın bebekliğinden bu yana besinler ve besin içerikleri -özellikle kalsiyum açısından zengin gıdalar- ilgi odağım olmuştur.
Bu nedenle pasta, börek, çörek, kek gibi gıdalarda süt ve süt ürünlerinin yerini tutabilecek mineral vitamin ve kalsiyum yönünden zengin ve farklı besinler kullandığım için birbirinden farklı bir sürü lezzet ortaya çıkıyor.
İşte süt ve süt ürünü kullanamayanlar için hem çok lezzetli hem de çok besleyici keçi boynuzlu (harnuplu) kurabiyemin tarifi 

Malzemeler:
3/4 su bardağı tahin
6-7 adet dövülmüş ceviz
1/2 su bardağı öğütülmüş keçi boynuzu yaklaşık 5-6 taneye dek gelir. (3/4 su bardağı da kullanabilirsiniz zevkinize kalmış)
1 su bardağı şeker
3/4 su bardağı sıvı yağ
1/2 çay bardağı su  (keçi boynunuzu ıslatırken kullandığınız suyu kullanırsanız daha lezzetli olur.)
1 yemek kaşığı mahlep
1 paket kabartma tozu
3 adet yumurta
4,5 bardak un (yaklaşık) 

     Bu tarifimiz için ilk olarak keçi boynuzlarımızı bir gün önceden ıslatıp yumuşattıktan sonra içindeki çekirdeklerin tamamını çıkarmalıyız eğer keçiboynuzunda çekirdek kalırsa rondonuzu bozabilir. Çekirdekleri çıkardıktan sonra keçi boynuzunu rondoda güzelce öğütün. Bir de ıslatacağınız keçi boynuzlarını ıslatmadan önce güzelce yıkarsanız keçi boynuzunu ıslattığınız suyu daha sonra kurabiyenin içine katabilirsiniz. Ben bu öğütme işiyle uğraşmak istemiyorum derseniz öğütülmüş keçi boynuzunu satın da alabilirsiniz.
       Büyük bir kapta yağı, yumurtayı, suyu, tahini, ve şekeri iyice karıştıralım. Daha sonra üzerine unu, kabartma tozunu, mahlebi, öğüttüğümüz keçi boynuzunu ve cevizi de katarak çok sert olmayan bir hamur elde edelim. Sonra ceviz büyüklüğünde kopardığımız hamuru elimizle biraz yatsılaştıralım. Çok hafif yağlanmış yada yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizdikten sonra 170 derecede aralığında ısıttığımız fırında 20 dk pişirelim.


   Bir bardak kahve eşliğinde afiyetle yiyebilirsiniz :))



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder